Pudding z herbatą matcha: przepis na 6 porcji.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki matcha
  • 50 ml gorącej wody
Obrazek dla
Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 C.

2. Następnie do herbaty matcha dodaj 50 ml gorącej wody (80 C). Później całość dobrze wymieszaj – możesz skorzystać z naszej miotełki bambusowej lub swojej spieniaczki do mleka.

3. W kolejnym kroku, w małym garnku podgrzej mleko na małym ogniu, a następnie dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż cukier się roztopi.

4. Dalej, wbij do miski 2 jajka i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj gorące mleko. Teraz rozmieszaj dobrze składniki.

5. Następnie dodaj herbatę przygotowaną w kroku 2 i wymieszaj tak, żeby nie było grudek (możesz również przelać całość przez sitko).

6. W ostatnim etapie przygotowania, masę wlej do kokilek i wstaw do piekarnika na wysoką blachę. Blachę do połowy wysokości napełnij gorącą wodą. Zapiekaj pudding przez 10 minut w temperaturze 180 C, następnie zmniejsz do 160 C i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.

Pudding z herbatą matcha jest gotowy ! Smacznego !

Obrazek dla