pudding z herbatą matcha
Pudding z herbatą matcha: przepis na 6 porcji.
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 400 ml mleka
- 2 łyżki matcha
- 50 ml gorącej wody
1. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
2. Następnie do herbaty matcha dodaj 50 ml gorącej wody (80 C). Później całość dobrze wymieszaj – możesz skorzystać z naszej miotełki bambusowej lub swojej spieniaczki do mleka.
3. W kolejnym kroku, w małym garnku podgrzej mleko na małym ogniu, a następnie dodaj cukier i mieszaj do czasu, aż cukier się roztopi.
4. Dalej, wbij do miski 2 jajka i stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj gorące mleko. Teraz rozmieszaj dobrze składniki.
5. Następnie dodaj herbatę przygotowaną w kroku 2 i wymieszaj tak, żeby nie było grudek (możesz również przelać całość przez sitko).
6. W ostatnim etapie przygotowania, masę wlej do kokilek i wstaw do piekarnika na wysoką blachę. Blachę do połowy wysokości napełnij gorącą wodą. Zapiekaj pudding przez 10 minut w temperaturze 180 C, następnie zmniejsz do 160 C i zapiekaj jeszcze przez 20 minut.
Pudding z herbatą matcha jest gotowy ! Smacznego !