Ciasto czekoladowe matcha – przepis na wspaniałe ciasto z nutą matchy

Składniki:
Ciasto:
  • 80 gr mąki
  • 20 gr masła śmietankowego 82%
  • 3 jajka
  • 80 gr cukru
Masa czekoladowa Ganache matcha:
  • 2 łyżki stołowe Matcha for Cooking Tsuki
  • 200 gr białej czekolady
  • szklanka śmietany kremówki
Obrazek dla
Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę i rozpuść masło.

2. Roztrzep w miseczce jajka z cukrem. Miseczkę umieść nad gorącą wodą i dalej roztrzepuj jajka z cukrem. Zdejmij miseczkę znad pary, gdy mikstura osiągnie około 180°C i dalej energicznie miksuj jajka z cukrem do momentu, aż całość stanie się biała i zwiększy objętość.

3. Dodaj przesianą mąkę (1) do mikstury (2) i delikatnie je zmieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dalej mieszaj ciasto, aż znikną widoczne ślady masła.

4. Przelej ciasto (3) do formy i wyrównaj je za pomocą drewnianej szpatuły. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 do 20 minut, aż ciasto urośnie. Pozwól ciastu wystygnąć.

5. Masa czekoladowa Ganache matcha: połam białą czekoladę na kawałki i podgrzej śmietanę kremówkę. Dodaj herbatę Matcha for Cooking Tsuki i białą czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuszczą.

Zakończenie:

1. Przetnij ciasto na 3 równe warstwy. Rozsmaruj Ganache (5) na każdej z warstw (również na górze ciasta i na jego bokach).

2. Udekoruj górę ciasta według uznania.

Ciasto czekoladowe matcha można jeść ! Smacznego !

Obrazek dla