ciasteczka owsiane z herbatą matcha
Ciasteczka owsiane z herbatą matcha – przepis na 8 ciasteczek.
- 1 duża łyżka (15 gram) zmielonych nasion lnu
- 1 szklanka (220 gram) płatków owsianych
- 1 łyżeczka (5 gram) proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 1 dojrzały banan, puree
- 30 gram stopionego oleju kokosowego
- 30 gram cukru
- 2 łyżeczki (10 gram) matcha
- 60 gram łuskanych pistacji
- Rozgrzej piekarnik do 190 C. Wyłóż blachę pergaminową papierem do pieczenia; odłóż blachę na bok.
- W małej miseczce wymieszaj len z 2 łyżkami przefiltrowanej wody. Odstaw do lodówki na 5-10 minut – powstałe „jajko” powinno być gęste i lekko galaretowate. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Wsyp połowę płatków do robota kuchennego i rozdrobnij na drobny proszek, 1-2 minuty.
- Zmielone płatki przesyp do miseczki, dodaj pozostałe płatki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj banana, olej kokosowy, cukier, matchę i jajko lniane. Dodaj mieszankę owsianą do masy bananowej, mieszając do połączenia składników. Dołóż pistacje.
- Na przygotowaną blachę nałóż łyżką 8 ciastek. Piecz do uzyskania lekko złocistego koloru, 12-14 minut. Przełóż ciasteczka do schłodzenia na 10 minut.
Ciasteczka owsiane z herbatą matcha są gotowe. Smacznego !!!
Jeśli nie zjesz ciastek od razu, schłodzone ciasteczka umieść w hermetycznym pojemniku i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu do 3 dni.