Ciasteczka owsiane z herbatą matcha – przepis na 8 ciasteczek.

Składniki:
  • 1 duża łyżka (15 gram) zmielonych nasion lnu
  • 1 szklanka (220 gram) płatków owsianych
  • 1 łyżeczka (5 gram) proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 1 dojrzały banan, puree
  • 30 gram stopionego oleju kokosowego
  • 30 gram cukru
  • 2 łyżeczki (10 gram) matcha
  • 60 gram łuskanych pistacji
Obrazek dla
Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 C. Wyłóż blachę pergaminową papierem do pieczenia; odłóż blachę na bok.
  2. W małej miseczce wymieszaj len z 2 łyżkami przefiltrowanej wody. Odstaw do lodówki na 5-10 minut – powstałe „jajko” powinno być gęste i lekko galaretowate. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
  3. Wsyp połowę płatków do robota kuchennego i rozdrobnij na drobny proszek, 1-2 minuty.
  4. Zmielone płatki przesyp do miseczki, dodaj pozostałe płatki, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj banana, olej kokosowy, cukier, matchę i jajko lniane. Dodaj mieszankę owsianą do masy bananowej, mieszając do połączenia składników. Dołóż pistacje.
  6. Na przygotowaną blachę nałóż łyżką 8 ciastek. Piecz do uzyskania lekko złocistego koloru, 12-14 minut. Przełóż ciasteczka do schłodzenia na 10 minut.

Ciasteczka owsiane z herbatą matcha są gotowe. Smacznego !!!

Jeśli nie zjesz ciastek od razu, schłodzone ciasteczka umieść w hermetycznym pojemniku i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu do 3 dni.

Obrazek dla